top of page

Rugpijn door slechte schoenen

Rugpijn is een veelvoorkomend probleem dat dagelijkse activiteiten flink kan verstoren. Wat veel mensen niet weten, is dat het dragen van de verkeerde schoenen kan bijdragen aan rugklachten. In deze blog leggen we uit hoe goed schoeisel rugpijn kan voorkomen of verlichten, en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste schoenen.


Hoe slechte schoenen rugklachten kunnen veroorzaken

Onvoldoende ondersteuning in schoenen kan leiden tot een verkeerde stand van de voeten. Dit zorgt ervoor dat je lichaam deze houding compenseert, wat extra druk op de rug zet en pijn kan veroorzaken. Een verkeerde voetpositie beïnvloedt niet alleen je looppatroon, maar ook je houding, wat direct invloed heeft op de gezondheid van je rug. Slecht schoeisel kan dus een belangrijke factor zijn bij aanhoudende rugklachten.


Waar let je op bij schoenen om rugklachten te verminderen?

Bij het kiezen van schoenen om rugpijn te voorkomen of te verlichten, is het essentieel om op een aantal eigenschappen te letten:

  • Hakhoogte: Een hak van 1,5 tot 3 cm is ideaal om de druk op je rug te verminderen.

  • Stabiliteit: Zorg ervoor dat de schoen voldoende zijdelingse steun biedt voor een stabiele houding.

  • Demping: Een goede schokdempende zool beschermt je rug en bekken tijdens het lopen.

  • Pasvorm: Kies schoenen die perfect passen bij zowel de lengte als breedte van je voeten.


Hakhoogte: wat is ideaal?

Een hak die tussen de 1,5 en 3 cm hoog is, helpt de druk op je rug te verminderen. Schoenen met een te hoge hak of volledig platte schoenen kunnen juist extra spanning veroorzaken in je rug en bekken. Door te kiezen voor een matige hak voorkom je onnodige belasting en blijf je comfortabel tijdens het lopen.


Stabiliteit en ondersteuning

Stevigheid is cruciaal voor het voorkomen van rugklachten. Schoenen met een stevig bovenwerk, zoals leer of andere duurzame materialen, behouden hun pasvorm beter en bieden extra stabiliteit. Een stevige hielkap (ook wel contrefort genoemd) zorgt ervoor dat je voet op de juiste plek blijft en je stabiel staat tijdens het bewegen.


Demping voor extra comfort

Elke stap die je zet, belast je bekken en wervelkolom. Een schoen met voldoende demping in de zool kan een groot deel van deze schokken absorberen, waardoor je rug minder te verduren krijgt. Dit zorgt niet alleen voor meer comfort, maar voorkomt ook dat rugklachten verergeren.


Pasvorm: een essentiële factor

De juiste maat en pasvorm zijn van groot belang bij het kiezen van schoenen. Te kleine schoenen kunnen leiden tot een verkeerde stand van de voeten, wat een scheve houding van je bekken veroorzaakt en rugpijn verergert. Ook schoenen die te ruim zitten, kunnen problemen veroorzaken doordat je voet gaat schuiven, wat extra druk op het bekken legt.

Let niet alleen op de lengte van de schoen, maar ook op de breedte. Schoenen met veters of een rits bieden de beste aanpasbaarheid, zodat de schoenen perfect aansluiten op jouw voeten.


Hoe kies je de beste schoenen tegen rugpijn?

Ben je op zoek naar schoenen die rugklachten kunnen verlichten of voorkomen? Kies schoenen die goed passen bij jouw voettype en de ondersteuning bieden die jouw rug nodig heeft. Bij Klaas Bijl Schoenenspeciaalzaak helpen onze experts je graag bij het vinden van de perfecte schoen die past bij jouw unieke behoeften.

Opmerkingen


bottom of page